Lentestorm 31 maart 2015

's Middags tijdelijk windkracht 10 op het IJsselmeer, 's avonds fikse hagel- en onweersbuien in het zuiden. 

De storm die dinsdag over Nederland trok heeft geleid tot veel overlast en schade. De storm ging vergezeld van zeer zware windstoten vooral in het noorden van het land.

Het KNMI gaf 's ochtends vroeg code oranje voor extreem weer af in Friesland, Drenthe, Groningen en op de Waddeneilanden. Het verkeer had flink last van de harde wind, voor het laatst in 2007 waaiden er zoveel vrachtwagens om. Tijdens de passage van buien in de avond, toen de storm was gaan liggen, kwam het toch nog tot zware windstoten. In Emmeloord registreerde een weerstation 113 km/uur tijdens een zware hagelbui. 

Een sterke straalstroom, een krachtig windveld op 10 kilometer hoogte stuurde de stormdepressie op 31 maart 2015 richting Noordzeegebied (Bron: KNMI)

Meteorologische situatie:

Een kort overzicht met de gevolgen van de storm in Nederland:

* Duitse weerdienst roept storm uit tot orkaan (tegen principes in), na windstoot van 150 km/uur 

* Op een na hoogste windstoot op IJsselmeer: 120 km/uur bij windkracht 10, een zware storm, hoogste windstoot in Hoek van Holland: 133 km/uur tijdens een flinke bui

* In noordelijke en westelijke provincies incl. Brabant ook boven land zware windstoten

* 's Avonds trokken fikse buien over het zuiden van het land met heftige windstoten

* Treinverkeer ontregeld, veel vrachtwagens gekanteld op snelwegen

* Balgstuw Ketelmeer/Zwarte Water dicht wegens hoogwater, Oosterscheldekering niet dicht

* Miljoenen euro's schade geschat door verzekeraars

* Het was een zware ochtendspits. Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond ongeveer 350 kilometer file. Op een normale dinsdagochtend is dat ongeveer 150 kilometer.

* De wind blies vrachtwagens omver op onder meer de A6 (bij de Ketelbrug), de A50 (bij de Waalbrug en bij Veghel) en de N50 (Ramspolbrug).

* Schiphol kan niet alle start- en landingsbanen optimaal gebruiken. Reizigers moeten er daarom rekening mee houden dat vluchten later vertrekken of niet doorgaan.

* De treinen rijden over het algemeen volgens de dienstregeling. Wel rijden er minder intercity's tussen Amsterdam Centraal en Breda.

* Op de Westerschelde liep een containerschip aan de grond, hoogstwaarschijnlijk door de wind. Het gaat om de 292 meter lange Sea Land Meteor. De historische zeilschepen die zouden meedoen aan de Race of the Classics blijven in de haven van Rotterdam.

*  In Ede viel een dode toen het dak van een bedrijfspand instortte door de harde wind, een tweede persoon raakte zwaargewond.

 Tegen het einde van de middag trokken er achter de depressie fantastische buienluchten het land binnen. Deze foto werd rond Rotterdam genomen. De uitstulpsels noemen we 'mammatuswolken'. Klik hier voor info over deze wolkensoort

 Verslag van het KNMI:

 Aan de kust stond enige tijd een storm, windkracht 9 met op veel plaatsen zware tot zeer zware windstoten tussen 100 en 110 km/uur. In de avond trokken flinke buien over het land met hagel en onweer waarbij plaatselijk ook in het binnenland opnieuw zware tot zeer windstoten voorkwamen. De zwaarste windstoot noteerde Hoek van Holland waar de windmeter 133 km/uur registreerde. 

Op basis van herhalingstijden van windstoten in Nederland eindigde de storm op de 27e plaats in de reeks van de zwaarste stormen sinds de statistieken daarvan beschikbaar zijn in 1971. De storm van 5 december 2013 staat in deze reeks op de 28e plaats.

Stormen zijn in deze tijd van het jaar niet uitzonderlijk. Het seizoen waarin de meeste stormen voorkomen loopt van oktober tot en met april, maar ook buiten dit seizoen kan er soms nog een flinke storm langskomen. Op 28 mei 2000 woedde langs de Nederlandse kust zelfs enige tijd een zware storm, windkracht 10.

De storm vormde een onstuimige afsluiting van een verder juist opmerkelijk rustige maartmaand. Hogedrukgebieden zorgden op de meeste dagen van de afgelopen maand voor zonnig en droog weer. Gemiddeld over het land viel in de afgelopen maand omstreeks 58 mm tegen 68 mm normaal (gemiddeld over 1981-2010). In het zuidwestelijk kustgebied viel op enkele plaatsen nog geen 30 mm. De zon scheen landelijk ongeveer 158 uur tegen 125 uur normaal. In het Waddengebied scheen de zon lokaal zelfs 178 uur. Opmerkelijk was de temperatuurverdeling afgelopen maand: met 6,2 graden in De Bilt was het gemiddeld een normale maand maar het noorden was iets zachter dan normaal terwijl de gemiddelde temperatuur in het zuiden op veel plaatsen iets onder normaal lag.

Factsheet KNMI storm van 31 maart 2015

Zeer zware windstoten op 31 maart 2015

Op 31 maart 2015 trok een actieve depressie van Schotland naar Denemarken. Het lagedrukgebied veroorzaakte in ons land een storm die overlast en schade veroorzaakte . Het KNMI waarschuwde met een code oranje voor de zeer zware windstoten.

De depressie ontstond op 29 maart voor de kust van Newfoundland en trok op de 30e snel over de Atlantische Oceaan richting Europa. Het windveld behorende bij het laag bereikte het zuidwestelijk kustgebied in de vroege ochtend van 31 maart, om zich vervolgens over een groot deel van het land uit te breiden. Aan de kust stond af en toe een windkracht 9, storm. Ook in het binnenland waaide het fors, op een flink aantal KNMI-stations werd een windkracht 7 (hard) tot 8 (stormachtig) geregistreerd. Er kwamen zware tot zeer zware windstoten voor van 100 tot 110 km/uur, met name in het noorden van het land. In de namiddag nam de windsnelheid af, het laatst in het noordoosten van het land.

In de avond trokken een aantal buien over het land die opnieuw plaatselijk vergezeld gingen van zeer zware windstoten. In Hoek van Holland werd tijdens een bui een windstoot van 133 km/uur gemeten, in Lelystad 119 km/uur en in Gilze-Rijen liep de windsnelheid op tot 115 km/uur.

Het KNMI rangschikt stormen naar zwaarte op basis van de herhalingstijd van de windstoten zoals deze zijn gemeten op de KNMI-stations. Op basis van deze methode eindigt de storm op een 27e plaats in de rij van zwaarste stormen sinds 1971 en is daarmee vergelijkbaar in sterkte met de storm van 5 december 2013 die nu op de 28e plaats staat. Op de eerste plaats in de ranglijst staat de storm van 25 januari 1990.

 

Maandoverzicht maart 2015

http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/mrt15.html

Weerbericht IJsselweer dinsdag 31 maart 2015:

Extra weerbericht i.v.m. zware windstoten en verkeershinder

Het KNMI heeft voor Friesland, Groningen en Drenthe een code-oranje waarschuwing afgegeven voor extreem weer. Rond het middaguur is er sprake van zeer zware windstoten, 100-120 km/uur en staat in het Waddengebied tijdelijk windkracht 9, storm. Voor Flevoland geldt vooralsnog een normale waarschuwing voor zware windstoten tot 100 km/uur, maar op wegen langs het IJsselmeer kan de wind flink uithalen! Voor zowel fietsers als auto's en vrachtwagens: kijk vandaag goed uit op de weg, want door verraderlijke rukwinden is het al misgegaan:

Vanochtend vroeg zijn diverse ongelukken gebeurd op de grote wegen in de Noordoostpolder. Zo vond op de A6 bij Nagele in de richting van Lelystad een ongeval plaats met een vrachtwagen. Een paar kilometer verderop was het op de ketelbrug raak, waar twee vrachtwagens omwaaiden. Ook op de N50 had het verkeer last van de wind. Een vrachtwagen kantelde door de wind en de weg is tussen Kampen en Ens in beide richtingen gesloten. De hele dag moet rekening worden gehouden met (zware) windstoten van 90 km/uur, vooral aan het eind van de ochtend mogelijk 100 km/uur en dicht bij het IJsselmeer misschien zelfs 110 km/uur tijdens de passage van stevige buien.

Vandaag vallen er de hele dag buien, maar aan het eind van de middag en begin van de avond neemt de buiigheid sterk toe vanuit het westen. De buien kunnen stevig uitpakken met heftige windstoten, onweer, hagel en regen!

Dan nog even de weersituatie zelf. De afgelopen weken hadden we voordeel van enkele flinke hogedrukgebieden met mooi weer, maar langzaam hebben de lagedrukgebieden met instabieler weer zich er tussen 'gewurmd'. Eerst resulteerde dat vooral in buiig weer, maar nu de hoge druk weggedrukt is naar het zuiden van Europa staat de kraan met forse depressies helemaal open. En dat merken we vandaag. Komend weekend zal een groot hogedrukgebied dat dus naar het zuiden was gedrukt weer opdoemen en ons rustiger weer geven.

Houd voor actuele waarschuwingen het KNMI in de gaten! - www.knmi.nl

Opgesteld: 31-01 om 07:25 | www.ijsselweer.nl