Gisteren de eerste warme dag, vandaag nóg warmer! 15-04-2015

De eerste landelijke warme dag van 2015 is een feit! Dinsdagmiddag om 16:30 werd in de Bilt een temperatuur van 20 graden gehaald, het vereiste om een dag 'warm' te mogen noemen. Vrijdag 10 april werd deze grens net niet gehaald,  maar in het zuiden van het land wel. Daar steeg het kwik zelfs tot 23 graden.

De afgelopen maanden veel hoge druk

Sinds begin maart zijn we (uitgezonderd relatief korte onderbrekingen) onder invloed van hogedrukgebieden die steeds opnieuw vanuit het westen werden aangevoerd. Hoge druk bevindt zich vrijwel altijd rond de Azoren. Opvallend is dat de route die deze hogedrukgebieden volgen naar West en Centraal-Europa meestal gebruikt worden door lagedrukgebieden. Doordat deze route al 'in gebruik' was, kregen de depressies geen kans. Een deel van de hogedrukgebieden bleven hangen bij Engeland en zorgen naast zonnig weer, maar af en toe ook voor hardnekkige bewolking van zee. Bovendien is het zeewater rond deze tijd van het jaar nog vrij koud. Dus de westenwinden die opstaken waren zonder de zon nog best fris. Eind maart drongen er toch enkele depressies door en bij een van deze was het ook gelijk raak: een volle lentestorm aan de kust. Lees hier waarom! 

Begin april trokken enkele hogedrukgebieden ook door naar Centraal Europa. Hierdoor werd er warmere lucht naar Nederland 'gepompt', die ook droger was waardoor er minder bewolking aanwezig was. Sinds afgelopen Paasweekend, toen het ook al aangenaam warm was, zitten we in een soortgelijke situatie. 

Woensdag zeer aangenaam voorjaarsweer

Dinsdag pakte dus landelijk al warm uit en kwam de warmtetransport vanuit het zuiden op gang. Woensdag zal deze warmte-aanvoer nog verder aansterken en waar dinsdag nog sluierbewolking aanwezig was, zal woensdag waarschijnlijk strakblauw verlopen. De sluierbewolking werd veroorzaakt door een storing die bij een depressie hoorde en strak boven Nederland lag. Het dichterbij komen van lagedrukgebieden met hun storingen is een rechtstreeks gevolg van een feit dat er ook voor zorgt dat wij warme lucht krijgen aangevoerd: het hogedrukgebied dat boven ons ligt zakt naar het zuidoosten. Dit heeft dus zowel voordelen als nadelen. Woensdag zijn er geen storingen aanwezig rondom ons mooie weer, is de lucht warm en droog (continentale lucht) en is de bovenlucht ook droog.

Dit lijkt het recept voor een zonnige dag met temperaturen die variëren van 19/20 graden in onze regio tot lokaal 25 graden in het zuiden. Het enige verschil met gisteren is dat de wind van zee komt. Dit moet niet al te letterlijk worden genomen, want de warme lucht uit het Middelandse Zee-gebied verlaat bij Bretagne het vasteland, om vervolgens weer aan land te komen aan de Nederlandse kust. Hierdoor koelt de lucht niet helemaal af, maar is het aan de kust opnieuw nog best fris bij een stevige bries. Dinsdag had het noorden naast de hierboven beschreven sluierbewolking aan het eind van de middag ook last van velden stratocumulusbewolking (platte stapelwolkjes, aaneen gehecht in een veld). Dit had te maken met een storing, maar woensdag kan het noorden van het land terwijl er geen storing aanwezig is, toch last krijgen van lagere bewolking of zelfs wat mist. Dit kan verklaard worden door het feit dat het zeewater nog koud is, de aangevoerde lucht vanaf het land warm is, de nachten nog koud zijn, er in de nacht naar woensdag weinig wind staat en de lucht makkelijk wordt vastgehouden onder een hogedrukgebied Door een combinatie van deze factoren zorgt dan voor velden bewolking; zowel aan de grond (mist) als in de lucht (stratocumulus). 


 

Donderdag en vrijdag iets koeler

Woensdagavond neemt in het noorden langzaam de bewolking toe, op nadering van een storing vanaf de Noordzee. In de nacht breiden de wolken zich langzaam zuidwaarts verder uit. Misschien dat er lokaal in het noorden een spatje regen valt, maar overwegend is het droog. De minima liggen rond 8 graden.

Donderdag overdag trekt de storing traag verder, Limburg haalt nog misschien 21 graden met enige tijd zon in de ochtend. Elders waait een noord- tot noordoostenwind die ervoor zorgt dat het kwik niet hoger komt dan 11 tot 15 graden in het noorden en midden van het land. Later op de dag bestaat kans op enkele buien, misschien met een klap onweer.

Vrijdag en tijdens het weekeinde is er weer geregeld zijn, maar met een doorstaande noordoostenwind blijft het kwik ver beneden de 20 graden. Desondanks wijkt de maximumtemperatuur met 11 tot 15 graden weinig af van de normale waarde voor de tijd van het jaar.