Bevrijdingsdag met fel onweer, de analyse

LET OP! Dit artikel staat nog in 'toekomstige tijd' vorm. Het is op 4 mei geschreven als verwachting voor 5 mei.

Elk jaar rond eind april of begin mei is het voor vele weerliefhebbers onder ons zover: de eerste serieuze onweersdag! Dit jaar lijkt het allemaal te gaan gebeuren op dinsdag 05 mei, Bevrijdingsdag. Een depressie bij Engeland, hogedruk bij Italië en daar tussenin een warme, vochtige wind. Dat zijn de ingrediënten waar we het mee moeten doen. Daarnaast is er ook veel windschering aanwezig. Dit zorgt voor rotatie en dat lijkt ervoor te zorgen dat de buien heel fel van karakter kunnen gaan zijn. Ten slotte gooit een koufront alles omhoog wat voor harde windstoten kan zorgen.

(Met dank aan www.xtremechasing.nl)

UPDATE 4 mei

Update (stevige) onweersbuien Bevrijdingsdag: tot de lunch waarschijnlijk droog, daarna buien. Wel warm met 21-22 graden, eind van de middag koeler 

Een lagedrukgebied bij Engeland pompt met grote snelheid warme lucht onze kant op. Het wordt vannacht niet kouder dan 13/14 graden. Voordat de warmte binnenstroomt die we dinsdag overdag zullen krijgen, gaat het eerst 's nachts regenen aan voorkant van het gebied met warme lucht, het warmtefront. Meestal is de regen in soort storingen niet zo heftig, maar door de grote tegenstellingen in luchtdruk en temperatuur (veel warmte en vocht) kunnen er in de nacht en vroege ochtend al onweersbuien overtrekken.

's Ochtends klaart het even op, komt de zon af en toe tevoorschijn en warmt het zo snel op dat het rond 10:00 al 20 graden is! De maximumtemperatuur zal rond Zwolle (Bevrijdingsfestival Overijssel) 22 graden zijn, in Emmeloord 21 graden. Maar als we in Nederland eindelijk eens warm weer hebben, wordt dat natuurlijk gelijk afgestraft. Het proces dat ik net noemde (tegenstellingen in luchtdruk en temperatuur) gaat sneller lopen naarmate de zon feller schijnt en het warmer wordt. Daarnaast trekt er ook nog eens een koufront over. Dit alles bij elkaar kan voor felle onweersbuien zorgen.

Na 11:00 zijn de eerste losse buien al mogelijk, maar rond 13:00 trekt een lijn met pittige buien van west naar oost over het land. Het kan daarbij stevig onweren, met kans op hagel. Vooral de windstoten kunnen hard zijn, op open vlaktes 75-90 km/uur! In het oosten van het land, waaronder ook Zwolle, kunnen de buien extra fel zijn. De wind is de hele dag sowieso stevig en komt uit het zuiden. Tot 15:00 blijft er kans op buien vanuit het westen, daarna wordt het droog maar ondertussen is het dan al afgekoeld tot 15 graden. 's Avonds klaart het op, maar is het met 12 graden en een strakke wind te koel om buiten te zitten.

Op woensdag vallen 's middags buien en is het niet veel warmer met 14 graden en nog steeds die harde wind. Donderdag is het nog iets koeler en valt er 's nachts en 's ochtends wat regen. Overdag is er geregeld zon, maar er drijven wolkenvelden over.

Opgesteld door Sander Zwemer - www.ijsselweer.nl - maandag 4 mei om 22:15

Weerbeeld 5 mei

--- De weersituatie, zoals in de inleiding beschreven ---

IJsselweer verwachting:

Waar we in maart en april een overvloed aan hogedrukgebieden hadden, worden er nu met regelmaat depressies aangevoerd vanaf de oceaan. Maar we merken wel dat het af en toe best warm kan zijn, zoals vandaag ondanks de regen. Depressies zorgen vrijwel altijd voor bewolking en regen, maar nu het voorjaar is kunnen ze ook warme lucht aanvoeren. En dat is wat nu gaat gebeuren. Scroll snel naar beneden om de weersverwachting voor Bevrijdingsdag te bekijken!

Het lagedrukgebied dat ons op dit moment (zondag) slecht weer geeft, voegt zich morgen samen met een zuidelijkere depressie rond Spanje. Hierdoor draait de wind naar het zuiden en wordt er warme lucht onze kant op geblazen. Lang kunnen we daar echter niet van genieten, want het lagedrukgebied koerst iets naar het noorden en de stroming wordt westelijk met koelere luchtaanvoer.

Vandaag (zondag) is de voorkant van het eerste gebied met warme lucht over getrokken, een warmtefront. Dit zorgde voor een grijze dag met regen, maar maandagochtend is het opgeklaard. De wind is eerst matig uit het zuidwesten, maar neemt 's middags af. Er ontstaan vrij veel stapelwolken en er trekt wat sluierbewolking over, het kwik stijgt tot een aangename 16 graden. We zitten morgen dus al in warmere lucht, maar de zuidelijke depressie waar ik het zojuist over had zal dinsdag nóg warmere lucht aanvoeren. 

Maar ook dat gaat niet zonder slag of stoot. De nog warmere lucht 'duikt' over de maritieme lucht die we op maandag hadden, en dat resulteert in een bak regen. Het voordeel is wel, dat dit regenfront 's nachts over trekt naar het noordoosten. De warmte zal ons al vroeg in de nacht bereiken waardoor de minimumtemperatuur niet lager zal zijn dan 13 graden, een vrij warme nacht dus. 

En dan het weer voor Bevrijdingsdag, een best lastig verhaal op een termijn van 2 dagen. Wat zal gebeuren is het volgende: Na het warmtefront dat regen veroorzaakt in de nacht naar dinsdag, zal het 's ochtends even opklaren. Het warmt heel snel op, met om 10:00 's ochtends al 20 graden in onze regio(!) Het lagedrukgebied dat alle warmte naar ons toe 'pompt', trekt iets naar het noorden, waarna vanuit het westen de koele lucht al snel terrein wint vanuit het westen. Dit zal iets na het middaguur gebeuren, waarbij de wind flink aantrekt vanuit het zuiden.Maar vóór dit koufront binnentrekt, kunnen er nog stevige regen- en onweersbuien ontstaan. De combinatie van vrij klamme, warme lucht en de nabije depressie kan enkele felle buien opleveren. De temperatuur stijgt voor de koele lucht uit naar misschien zelfs 22 graden, bij onze oosterburen wordt zelfs de 27 gehaald. 

 

--- De weerkaarten voor komende dinsdag. De temperaturen kunnen volgens het KNMI model zelfs oplopen tot 24 graden in onze regio, de buien zouden zich beperken tot het zuiden en midden ---

's Middags gaat het in ieder geval regenen vanuit het westen, maar het lijkt niet heel lang te duren voordat het weer droog wordt. Vervolgens trekken er stapelwolken over en kan er nog een buitje vallen. Het is in de rest van de middag wel opmerkelijk koeler, met 14/15 graden. Woensdag blijft de wind westelijk, en blijft het koel met zo'n 14 graden. Er trekken buien over en het is redelijk bewolkt. Volgende week lijkt de hoge druk er weer in te komen vanuit het zuidwesten en verbetert het weer; de 20 graden kan dan weer gehaald worden.

XtremeChasing.nl analyse (voor gevorderden):

Na een periode met te koel weer, merken we vandaag al dat het weer aan het veranderen is. Door een warmtefront regent het her en der, en de temperatuur ligt al een stuk hoger als afgelopen dagen, 14 tot 18 graden. Het voelt buiten dan ook klam aan op het moment.  Als de zon vanmiddag nog even weet door te breken kan de temperatuur nog even iets hoger uitkomen. Het is nog niet de warme lucht waarin dinsdag de mogelijke onweersbuien gaan ontstaan. Er trekt immers vanmiddag een koufront over het land, die gepaard gaat met buien. In het zuidoosten is daarbij al een klein kansje op onweer, maar dat mag nog niet veel voorstellen. Echter is de lucht achter het koufront niet significant kouder, want morgen loopt de temperatuur bij zonnig weer en een enkele bui op tot 17 – 20 graden! Morgen dus even een lekkere dag om van de warmte te genieten. Weerliefhebbers kijken natuurlijk uit naar wat het weer op Bevrijdingsdag (Dinsdag) gaat brengen!

In de nacht van maandag op dinsdag (en mogelijk al maandagavond) trekt een regengebied, behorende bij een nieuw warmtefront het zuidwesten van Nederland binnen. Dit is de voorste begrenzing van de tijdelijk veel warmere luchtsoort waarin we terecht komen. Het gaat waarschijnlijk gepaard met een aardige hoeveelheid regen. Afijn, achter het warmtefront zien we in de nacht boven Frankrijk al snel flinke buien ontstaan. Deze trekken met grote snelheid noordwaarts, en lijken volgens de laatste berekeningen  over voornamelijk de westelijke helft van Nederland te trekken. Dit dan vooral voor de (vroege) ochtend. De onstabiliteit loopt dan in de warme luchtsoort ook al op naar CAPE-waarden van zo’n 500-600 J/kg. Ook de windschering ligt vrij hoog, zo rond de 20 tot 25 m/s. Dit resulteert in flink georganiseerde buien die al behoorlijk stevig kunnen uitpakken. De temperatuur ligt in de buien zo rond de 17 á 18 graden.

Elders in het land kan het ondertussen in de loop van de ochtend/begin van de middag flink opwarmen, tot plaatselijk zelfs 25 graden in het oosten van het land, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn en de timing van een naderend koufront. De onstabiliteit ligt daar dan ook (iets) hoger, tot waarden tegen de 800-1000J/kg. Op nadering van het eerdergenoemde koufront vanuit het (zuid)westen neemt de buiigheid in de loop van de ochtend/begin van de middag nog verder toe. De timing van dit koufront is essentieel voor de zwaarte van de buien. Hoe langer het duurt voordat het koufront overtrekt, des te meer kan de lucht opwarmen des te hoger de onstabiliteit kan uitpakken. Echter zit daar wel een staartje achter, vanwege de vroege buien die vanuit Frankrijk over de westelijke helft van het land trekken. Dit brengt veel bewolking met zich mee die tot ver rondom de buien kan uitdijen. De instraling van de zon is dan lager, waardoor het langzamer en minder opwarmt.

WAA

--- Klik op de afbeelding om te vergroten. We zien op deze kaart een klassieke onweerssituatie voor onze regio. Aan de oostzijde van een lagedrukgebied die ten westen van ons land ligt, wordt warme en   onstabiele lucht, afkomstig uit de zuidelijke streken richting onze regio gevoerd. ---

Ochtend

--- Klik op de afbeelding om te vergroten. Bij het doortrekken van de lagedrukkern richting het noorden, draait de wind meestal naar het     westen tot zuidwesten, met een voorste begrenzing van een koudere luchtsoort (koufront). Dit veroorzaakt in onze regio dan vaak de verdrijvende onweersbuien. ---

Afijn, zoals het er nu voorstaat kunnen er talrijke, fikse regen- en onweersbuien ontstaan die snel van west naar oost over het land wegtrekken (hoge treksnelheid). De regen- en onweersbuien kunnen bovendien gepaard gaan met hagel en zware windstoten. Wateroverlast hoeven we door de hoge treksnelheid in principe niet te verwachten. De mate van windschering zal bepalend worden voor de organisatiegraad van de buien. De laatste GFS run is voor de buien aan het begin van de middag ietwat minder enthousiast(zeker niet slecht!), maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Na het wegtrekken van de onweersbuien is de warme lucht weer verdreven uit Nederland, en gaan we terug naar toch niet onaangename waarden van zo’n 15 tot 17 graden.