Is juni 2015 écht te koel begonnen?

Koel begin juni 2015

De laatste tijd hoor ik veel mensen klagen over het koele voorjaarsweer. Dit is voor het gevoel waar, maar statistisch gezien niet helemaal. Het voorjaarsgedeelte van juni (01-21 juni) is gemiddeld gezien wat koel verlopen, maar dit valt best mee. Het zit 'm echter in de grote temperatuursverschillen per dag. We hebben, in tegenstelling tot vorig jaar, al 1 landelijk tropische dag achter de rug. Maar daarna werd de warmte al snel verdreven en was het ronduit koel. Juni was tot nu toe vaak te warm en te koud voor de tijd van het jaar.

txgn260 201506

Vooral fluctuaties

Volgens het langjarig gemiddelde hoort het eerste deel van juni temperaturen te hebben rond de 15,3 graden (let op: gemiddelde van dag én nacht!), de zwarte lijn in de bovenstaande grafiek. De gemiddelde lijn (groen) gaat 2 keer over die grens, maar dan ook meteen flink. Daar tussenin zit de lijn weer veel te laag. Gemiddeld gezien is dit een vrij normale maand, maar dit komt vooral door de enorme uitschieters naar hoge temperaturen. Voor de rest is het inderdaad aan de koele kant. Rond de langste dag (komende zondag) hoort het kwik overdag te stijgen tot zo'n 19,7 graden. 

rdev tijdreeks verwachtinggem. temp juni 2015 tot 19e

--- Links het neerslagtekort, rechts de maandgemiddelden afgewogen tegen het langjarig gemiddelde ---

Neerslagtekort

De afgelopen tijd zagen we een standvastig hogedrukgebied rond Groot-Britannië liggen. Die heeft de afgelopen weken de meeste regengebieden als het ware om ons heen geleid. Hierdoor hadden we niet veel regen, zie het oplopend neerslagtekort in de bovenstaande diagram, dat op dit moment het recordjaar volgt. (boeren zijn druk bezig met beregenen). Maar dit gold helaas niet altijd voor de bewolking en de temperatuur. Het is in Nederland vaak het één of het ander...

Vergelijking met juni 2014

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur die is uitgekomen op 16,2°C was juni 2014 vrij warm. Daar komen we net iets onder terecht en er is dus niet veel verschil. Maar er is een kanttekening nodig: de temperatuur fluctueerde in juni 2014 niet zoals tot nu toe in juni 2015. We kwamen in tegenstelling tot deze junimaand niet tot landelijk tropische dagen, maar het kwik bleef wel stabieler. Dit jaar wordt het temperatuursgemiddelde vooral gevormd door tropische dagen, waarna het steeds lange tijd koel is. Maar uiteindelijk komt dat gemiddelde van deze maand in 2014 en 2015 bijna op hetzelfde uit. Ook als we het voortschrijdend maandgemiddelde vergelijken met het langjarig maandgemiddelde dat 15,3 graden is, blijkt deze juni maand -tot nu toe- helemaal niet zo uitzonderlijk te zijn.

Junitemperaturen in het verleden

Het kan nog véél slechter, als we kijken naar het lijstje met de koudste junimaanden sinds 1900... Ook de onderstaande grafiek geeft dat weer, met alle gemiddelde temperaturen van alle junimaanden in het verleden.

laagste temps juni recordsjunitemps grafiek