Kans op een hittegolf!

Hittegolf met extreme temperaturen in Nederland?

Opvallend warme start van juli

De afgelopen junimaand werd gekenmerkt door de het aantal dagen dat de maximumtemperatuur onder het langjarig gemiddelde voor die tijd van het jaar lag. De gemiddelde temperatuur was echter vrij normaal, door een aantal flink warme dagen waarvan er één landelijk tropisch was. Maar precies rond de maandwisseling lijkt het spontaan zomer te worden. En niet zo’n beetje ook! De laatste dagen berekenden verschillende weermodellen dat in de periode van dinsdag 30 juni tot zaterdag 4 juni elke dag de temperatuur de 25 graden zal passeren.

Daar is nu bij gekomen dat vooral woensdag, donderdag en vrijdag het kwik explosief kan stijgen: tropische waarden (+30 graden) zullen in ieder geval behaald worden. Maar vooral het Amerikaanse weermodel heeft nog meer in petto voor ons, schrik niet. Want vandaag (donderdag 25-6) wordt voor vrijdag 3 juli een maximumtemperatuur van minstens 36 graden berekend met uitschieters naar 38 in het zuiden van het land. Dit is en blijft natuurlijk een en al speculeren en daarnaast is het ook een zeer onrealistisch scenario, aangezien het betrouwbaardere Europese weermodel gaat  voor ‘lagere’ waarden; 32/33 graden. 

pluim2562015

Situatie op de weerkaarten

Het luchtdrukpatroon dat we zien op de weerkaarten voor de komende week, heeft kenmerken van de Spaanse Pluim. Dat houdt in: Rond Engeland een lagedrukgebied en boven midden-Europa een hogedrukgebied met tussen die twee systemen in een zuidenwind. Meestal ruimt de warmte zichzelf na korte tijd weer op met een westenwind, maar volgende week is het beschreven hogedrukgebied meer standvastig en het breidt zich uit naar Scandinavië.Hierdoor blokkeert de hoge druk de depressies, waardoor er geen koelere lucht binnen kan dringen vanuit het westen. De wind wordt overwegend zuidoostelijk. Hierbij wordt zeer warme, tropische lucht uit Zuidoost-Europa aangevoerd. Hieronder de luchtdrukpatronen voor de komende dagen. De witte pijl geeft de windrichting aan.

zondag28juni

Komende zondag zien we dat de situatie nog volop in ontwikkeling is. Het lagedrukgebied dat rond Engeland moet gaan liggen koerst naar het zuiden, terwijl zich rond de Middellandse Zee een hogedrukgebied standhoudt. Door de stand van de aardas zien we in de zomer vaak dat de hogedruk, die zich meestal bevindt ter hoogte van de Azoren (eilandengroep ter hoogte van Portugal), uitbreidt naar het vasteland van Europa.

Tegelijkertijd kunnen lagedrukgebieden rond IJsland minder makkelijk ontstaan, doordat het temperatuurverschil t.o.v. de evenaar kleiner is. Daardoor worden deze systemen eerder geïsoleerd en dus blijven ze eerder rondtollen op de Atlantische Oceaan. Concreet: hogedrukgebieden boven het vasteland van Europa, lagedrukgebieden teruggedrongen tot de oceaan. Gevolg: situaties zoals de Spaanse Pluim.

dinsdag30juni

De wind draait tijdelijk naar het (noord)oosten als het benodigde hogedrukgebied uitbreidt naar het noorden van Europa. Dit is belangrijk, omdat hierdoor de warmte op hoog tempo kan worden aangevoerd.

donderdag2juli

De weersituatie die de hittegolf op touw moet zetten is volgroeid. Woensdag kan het al 30 graden worden, donderdag al 33 en over vrijdag zijn de weermodellen het nog niet eens (zie inleiding)

Vereisten van een hittegolf

We mogen pas spreken van een landelijke hittegolf als in de Bilt (bij het KNMI) minstens 5 dagen achter elkaar de 25 graden minimaal gehaald is, waarvan 3 dagen minimaal 30 graden. Op dit moment (donderdag 25-6) lijkt dit een waarschijnlijk scenario.

Hitte in Zuid-Europa

In het westen, midden en zuiden van Spanje wordt het meerdere dagen achter elkaar minimaal 40 graden en ook in het oosten en zuiden van Portugal stijgt het kwik tot deze extreme hoogte. Vandaag en morgen kan het al op een enkele plek 40 graden worden en in het weekend gebeurt het in regio's als Extremadura en Andalusië op uitgebreide schaal.

Maandag lijkt de warmste dag te worden met mogelijk op een enkele plek zelfs 45 graden. Daarmee komt de temperatuur dicht bij de hoogst gemeten temperatuur ooit in Spanje, namelijk 47,8 graden op 29 juli 1976 in Murcia.

Maandag wordt het in het midden en zuiden van Frankrijk 30 graden en lokaal 35. Dinsdag stijgt het kwik in het zuidwesten naar 35 tot 40 graden. Woensdag wordt het in vrijwel heel Frankrijk minimaal 30 graden, in veel regio's 35 graden en in het zuidwesten opnieuw 40 graden.