Achteraf: Zeer warm met kans op zware onweersbuien

Hitte in NL

Door een zuidelijke stroming wordt zeer warme lucht aangevoerd uit het Middellandse Zeegebied. Op dit moment (13:45) liggen de warmste temperaturen rond de 33 à 34C: Arcen - 33,9 en Twenthe - 33,5. Verwacht wordt dat de maxima rond de 36 graden liggen, en zoals het nu lijkt worden die temperaturen makkelijk gehaald. De lijn met de hoogste temperaturen ligt van Valkenswaard naar Groningen. De kustprovincies halen in de loop van de middag ook de tropische waarden. Vanwege de hitte rijdt de NS met aangepaste dienstregeling en heeft het RIVM gewaarschuwd voor smogvorming. 

Onweersontwikkelingen:

Als we naar de radar en satellieten kijken, liggen de zwaarste buien nu bij het Nauw van Calais, en het weermodel GFS verwacht dat de buien zich in de loop van middag zullen uitbreiden naar de Nederlandse kustprovincies. Op de satellietbeelden zijn grote onweerswolken te zien, maar er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn voor het 'overleven' van de onweersbuien in Nederland:]

- Er komt een koufront op ons af, welke flinke onweersbuien kan doen ontstaan.

- We hebben last van een inversie boven Nederland, en dat belemmert het verder uitgroeien van de onweersbuien. (Een inversie is een soort plafond in de atmosfeer, waardoor groeiende buien niet verder omhoog kunnen groeien). Verwacht wordt dat de inversie 's avonds verdwijnt.

- Het GFS verwacht vanmiddag/vanavond zeer hoge waardes qua energie en de ontstabiliteit in de lucht. Dit zijn ontzettend belangrijke factoren voor het ontstaan van zware onweersbuien. 

- De lucht llijkt, met uitzondering van het westen, te droog te zijn in Nederland om échte buien te kunnen vormen. Al zijn er 100 bijzondere, goede onweersfactoren, het onweers-feest gaat dan niet door.

- Ten (Noord)Westen van Nederland ligt een thermisch lagedrukgebied dat het ontstaan van de zware onweersbuien flink kan triggeren.

- In Zuid-Frankrijk ontstaat tegen het einde van de middag een grootschalig onweerscomplex wat ook wel een MCS wordt genoemd. (Mesoscale Convective System). Dit systeem kan ons in de nanacht bereiken, en het lijkt er op dat vooral het oosten en zuidoosten van het land daar mee te maken krijgt.

Hieronder de waarschuwing van het Europese waarschuwingssystee ESTOFEX:

-----------------------------------------

Dit waren de belangrijkste factoren, waaruit we een GLOBALE verwachting kunnen opmaken. De volgorde:

1. De onweersbuien die zich op dit moment boven het nauw van Calais bevinden, trekken door naar de Nederlandse kust, en clusteren zich in noordwest-Nederland, onder invloed van het thermische lagedrukgebied samen tot een onweerscomplexje. Vooral het noordwesten van het land kan hier last van krijgen, en misschien dat het IJsselmeer er ook mee te maken krijgt. 

2. Er kunnen sowieso losse buien in het midden en noordelijke deel van Nederland ontstaan. Deze kunnen een pittig karakter hebben! 

3. In de nanacht bereikt het MCS onweerscomplex uit Frankrijk ons land. Zoals eerder gezegd krijgt vooral het zuidoosten van het land te maken met zeer slechte weersomstandigheden. 

4. Tegen de ochtend trekken de neerslaggebieden weg, maar zaterdagochten kunnen er nog wat losse onweersbuien over Nederland trekken.

Weerkaarten:

        

 Op de actuele satellietbeelden hierboven zie we een flinke buienlijn ontstaan.

 Op de neerslagkaart van het GFS hierboven zien we tegen de avond een zwaar buiencomplex bij de kust ontstaan.

 Deze kaart van het GFS-model laat zien dat er boven Nederland een heleboel ontstabiliteit en energie in de lucht is waardoor gemakkelijk  onweersbuien kunnen ontstaan. Maar daarvoor moet wel genoeg vocht in de lucht aanwezig zijn, en dat is aan het begin van de avond  nog niet het geval in een groot deel van Nederland.

Dit is de neerslagkaart voor komende nacht. Het neerslaggebied wat in ieder geval over het oostelijke deel van Nederland trekt, is het onweerscomplex uit Frankrijk. Dit kan zwaar uitpakken.